lunes, 9 de febrero de 2009

¿QUÈ ESTÀ PASSANT AMB LA INDUMENTÀRIA? II


Ara ja amb els antecedents damunt la taula passaré a exposar algunes de les meues opinions personals sobre el tema (I HE D'AFEGIR ACÍ UN ALTRA VEGADA QUE AQUEST BLOG TRACTA SOBRE LES MEUES APRECIACIONS D'ALLÒ FOLKLÒRIC)


Últimament em crema la vista quan veig algun "modelito" copiat del catàleg de MODA o FASHION, catàleg editat per l'editorial Taschen sobre la col.lecció d'indumentària del Museu Kioto del Japó. Si bé aquest catàleg serveix per veure reunides moltes peces antigues de moda europea, no pot servir per tal de reproduir models per als balls valencians ( si que ho entendria en l'àmbit faller que és més donat al barroquisme per un excés integrador d'allò que al gust d'uns i altres creuen que els afavoreix; no entraré per ara en aquest tema). des de fa alguns anys algunes agruapcions de València ciutat còpien els models del catàleg fil per randa, i clar si ú ho sap, doncs bé, però que una agrupació de la capital que h estat capdavantera en la recùperació d'indumentària còpie teixits i dissenys ja no em pareix bé -per la falsificació que açó comporta- crec recordar com algunes xiques d'aquest grup anaven vestides com si foren amigues de Maria Antonieta, Madamme de Pompadour o de la dona de Napoleó...


A tots ens agrada "lo bó" i "lo millor", ara amb la capitat econòmica de l'actualitat es pot comprar teixits espolinats, sedes naturals, tafetans i madràs de l'Índia, joieria francesa, anglesa o americana del segle que desitgem (copiada o antiga). Tots hem vist pel.licules com "Las amistades peligrosas", "Sentido y sensibilidad", etc..., podem copiar algun element, veure com estan fets d'aquesta o d'aquella manera, el colorit, l'us de la joieria, però hem d'anar molt en compte amb les còpies exageradament fidels. Hem de tindre també en compte l'elecció del teixit, no pendre un cotó de Jouy per a fer una falda per a ballar, o una seda "flamejada" que ja en el seu origen eren teles que estaven, pel seu alt cost, reservades per a un èlit, si no moltes vegades amb els arguments de puressa i d'allò fidel a la tradició que a tots tant ens agrada utilitzar fem un poc de rissa( si no vergonya) ultrapassant el limit de la hipocresia.


Les agrupacions de Les Folies, El Bolero o Alimara especialment hem d'estar molt alerta i no caure en la temptació de fer aquests desficacis que després com servim de model a altres agrupacions acaba desvirtuant-se (llevant-li la gràcia del que l'ha reproduïda amb els teixits escaients i l'ornamentació justa, canviant-li alguna cosa per a que no diguen que se l'han copiada, etc) i així ens estalviariem veure al carrer dissenys de brodats per a madràs que arriben fins els malucs realitzats amb colors estridents, faldes de tela flamejada amb teixit de lamé de plàstic comprat en "tejidos Marina" per a fer vestits a drag-queens, o realitzar un vestit de cotó amb una estampació d'un dels dissenys antics de Jouy en una tela per a entapissar sofàs d'un centrimetre de grossària.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

EL MÓN DEL FOLKLORE

REFLEXIONS PERSONALS AL VOLTANT DE LA MÚSICA I EL BALL TRADICIONAL VALENCIÀ I EL SEU ESTAT ACTUAL

Aquest no és un blog per a criticar ni defensar ningú. És un blog on exposar les meues pròpies idees al voltant d'allò que hom coneix com a folklore. Sempre i baix el meu punt de vista parle d'allò que sé, he vist o ha succeït davant meu.