martes, 17 de febrero de 2009

LA DANSA DELS TORNEJANTS D'ALCÚDIA. El segon ball


L'any següent (2007) vam estrenar el que és realment un ball conservat a l'Alcúdia. Després de la primera aparició en l'Entrà de la Mare de Déu de l'Oreto, alguns balladors que actuaren en la processó de la Coronació a la València de 1948 recordaven alguns moviments d'aquella dansa -molt senzilla- que ens va trasmetre a l'estiu de 2007 el sogre de Paulí Alapont, Enrique.

El ball recorda molt a la dansa de torners de la ciutat de Morella, especialent la part en que els balladors es desplacen pels costeruts carrers de la vila morellana. Amb un ritma molt senzill i sense pifre (he de dir que al primer ball si vam voler afegir aquest instrument en desús per la gran quantitat de noticies que ens parlen de la interpretació d'aquest instrument en el ball al segle XVIII i XIX) el ball amb un ritme de tres passos realitza una desfilada en la qual la vareta va canviant d'un al altre costat del cos, per a les tres vegades i després d'una volta llançar-la en l'aire.

Aquesta recialla de la dansa, es apreix també a aquella conservada a Carcaixent dins del ball de les Llauradores o les Danses escolaritzades (de la qual a l'arxiu de la Sección Femenina que es conservava a València hi ha una còpia) el moviment carcaixentí que sí es pareix més al que s'interpreta a Algemesí no deixa d'ésser una part del ball pròpiament dita i que en Algemesí apareix en la fuga. Al ball de Carcaixent interpretat per Maria Teresa Cuello ja ens adonarem en un primer moment que pertanyia a una altra dansa, confirmant-se després quan en una entrevista a la que fou la "jefa" de la sección Femenina local ens va contar com participaven en el ball els pastorets, els tornejants i el grup de llauraores (o valencians) que remataven les festes una vegada arribada la processó a la plaça major (en l'entaulat que es disposava). Segons Lola Pla ella mateixa i el mestre Corretja van trasmetre la dansa a la sección femenina i recordava el ball que havia creat el seu avi En José Pla Penalva, primer mestre de balls de comptes a Carcaixent.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

EL MÓN DEL FOLKLORE

REFLEXIONS PERSONALS AL VOLTANT DE LA MÚSICA I EL BALL TRADICIONAL VALENCIÀ I EL SEU ESTAT ACTUAL

Aquest no és un blog per a criticar ni defensar ningú. És un blog on exposar les meues pròpies idees al voltant d'allò que hom coneix com a folklore. Sempre i baix el meu punt de vista parle d'allò que sé, he vist o ha succeït davant meu.